Monday, January 31, 2011

: )

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, sejak akhir2 ni, adik dah rajin untuk solat. 




*Badan rasa nak demam , mandi hujan masa shoot kt LTDL pagi tadi.

Saturday, January 29, 2011

Takda keje!

Assalamualaikum, 

Huh, sabtu ni mmg bosan, dok rumah je, baru cadang nak melepak ngan kekawan kt Hatten Square!! tapi.. hujan la plak!! lagipon, nk g sana mmg sesuai bawak motor je. hahaha sapa yang slalu dtg bandar melaka tau la betapa sesaknya jalan kt situ. >.<




So, apa lagi, buat sesi bergambar je la kt mini studio umah aq nieh. >.<




So bawah ni beberapa keping pic, Heheh >.< enjoy! sry kualiti x bape nak elok sbb save dalam jpeg. : )









: )


"Treat women well. Woman was created from a rib. The most crooked part of the rib is the top part. If you try to straighten it, you will break it. If you leave it, it remains crooked. So treat women well."

Thursday, January 27, 2011

Nasi Goreng Buah Manga!!

Assalamualaikum,

tadi ibu masak sesuatu yang special, Nasi goreng buah manga!!. wah, sgt terbaik dan rare!! x pernah makan lagi, dan x pernah tgk ibu buat, hahahaa >.<

bawah ni sedikit sedutan yng smpat aq tangkap. : )

 Buah manga yang telah dihiris halus dan cili padi ^^

Rupa dia bila dah siap


Nampak macam nasi goreng biasa, tapi rasa dia sgt la berbeza, gabungan rasa Masam,masin dan manis. Heeeee
Ibu masak lebih arini, sbb nak bawak g surau.


So korang, try la buat kat rumah, xD

Mungkin

Mungkin
Razak Jabar 
tidak secantik scarlett Johansson dan Megan Foxx >.< ,
tidak sehensem Zac Efron dan Aron Aziz,
tidak sehebat pemain bola chelsea,
tidak sekuat John cena ,
tidak bertubuh sasa seperti Fahrin Ahmad. xD,

tetapi

Razak Jabar  tetap
Secantik Ibu dan Adik,
Sehensem Ayah,
Sehebat Ibu,
 dan Sekuat Ayah,


Itulah Razak Jabar. 
Kepada Rakan2,terima kasih kerasa sudi menjadi sahabat Razak Jabar.
: )





*Wahahaha, sry sebab mengarut, ngah takda benda nak buat nieh!! xD

Wednesday, January 26, 2011

Hey2 Cahaya bulan

Assalamualaikum,

Jumaat yang lepas, group MyIris Creations ada buat aktiviti strobist, huhu Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar, kehadiran pon sgt memberangsangkan huhu, malam tu aq x snap pic pown, cuma ambik vdo jew, tapi sedih skit, vdo semua gelap hahaha.pastu abang naimy tunjuk kamera baru dia D7k, Oh!! sgt best qulity vdo dia, hehehe


  Pic oleh : Thin Hock Chiang

  Pic oleh : Thin Hock Chiang


Ni vdo yang aq buat!! hahaha 

video



*Skung ni ngan baik pulih web myiris, ubah suai 100%. letih nak memikirkan apa nak letak!! hahaha, dah la semalam tgh syok wat design kt AI, tetiba not responding!! hahaha >.<.

Tuesday, January 25, 2011



Syukur Alhamdulillah, ku harap, perasaan dan sifat ini akan berkekalan sampai ke akhir hayat. Amin.
Terima kasih Ya Allah atas segala petunjuk yang telah berikan selama ini, 

Sunday, January 23, 2011

Rendang + Pulut!!!!

Assalamualaikum

haa, lama dah x update blog >.<, so disebabkan xda topik nak post, so post je la ape yang aq terpaksa makan arini.

PULUT dan RENDANG AYAM!! wahahaha Best woo, mmg x bleh nk tolak!! hehehhee






Wednesday, January 19, 2011

My 1st Email

Assalamualaikum,


Kali nak crita ttg 1st email aq. saja bangun awal tadi, so gatal tangan bukak balik email2 lama. xD
so, 1st time buat email pada tahun 2004 wohoho, masa tu buat email sbb nak men game online je hahaha


Kalau kecik, cuba klik :)


pastu dah lama sikit, baru tahu guna email nak carik kawan, almaklumlah dulu2 tk tau apa itu myspace,friendster dan dll, tah benda2 ni wujud lagi ke tak masa nieh.. hahaha, ingat lagi, masa dulu, mesti ayat nak biodata hahaha


haha, rasa kelakar bila tgk ayat budak2 dulu >.<



rasanya lepas tahun 2005 baru buat email baru untuk myspace. haha, so takdalah aktivti email2 lagi, then ku cuba search kat FB email2 yang ku email dulu, hahaha no result, rasanya masing2 pon dah ada email baru huhuhu.

korang try la check email lama korang, hahaha

Pagi2 aq dah tersenyum sorang2 bila baca sent msg aq waktu dulu2, xD







Tuesday, January 18, 2011

♥ Makaroni Special ♥

Assalamualaikum,

hey3, Chef Razak kembali lagi, kali ni dibantu oleh Assistant ku Cik Ina!! hahaha xD
So, arini tetiba ibu suruh buat Makaroni, pas bincang2, ambik keputusan buat Makaroni goreng!!! yeayy!!! hahaha




Assistant aq, cik Ina. haha

So Enjoy!

Bahan:
- Makaroni
- Ayam
- Bawang besar
- Bawang Kecik
- Sos tiram
- Kicap masin
- Sos Sotong
- Sos Cili
- Garam
- Telur


Makaroni jenama SAN REMO menjadik pilihan


Antara bahan2 perasa xD


Ok, 1st rebus makaroni tuh, jgn rebus sampai masak, rebus setenggah masak je tau, sbb kalau lembik nanti x sedap dimakan.. huhu


Rebus2 >.<

Sambil2 merebus tuh, sediakanlah bawang besar/kecik dan hirisan daging ayam


untuk keselamatan, pakai la google supaya mata tak pedih!! haha

So, seterusnya macam biasa, tumiskan Bawang besar/kecik dan daging ayam sampai kekuningan


Macam ni >.<


then, baru masukkan bahan2nya, 1st masukan telur dulu, pastu baru masukkan bahan2 cam kicap dan lain2..lepas semua dah masukkan, baru masukkan makaroni uh. :)


macam ni


So goreng la sampai Kering dan elakan hanggus yer!! hahaha


so in the end, lepas letak sedikit hiasan, jadik la macam nih.




Wahahahah >.<






* sebenarnya makaroni ni dah hanggus skit, hahaha >.<

^^





Monday, January 17, 2011

Akhirnya

Assalamualaikum,


Alhamdulillah, setelah diberi latihan selama smngu, akhirnya viki dah reti buat pelaburan kat tandas. >.<

Saturday, January 15, 2011

Pizza Hut


Assalamualaikum,

Tadi lepas ambik ayah kat Melaka central, ayah kata hujan2 ni jom beli pizza, huhu tapi x makan kt pizza,take away je sbb ibu kat rumah. order pizza great deal rm48, 2 large. 1 perisa fav aku Pheperoni heeeee dan 1 yang baru tuh, penuh ngan cheese.


Budak demam pakai baju tido pon sebok nak ikot, heehehe



Ooo!! best2

Thursday, January 13, 2011

Khurafat

Assalamualaikum.

Malam ni 13/1/2011, nak g tgk citer Khurafat..so bleh la aq gelak puas2 nanti, moga hilang la segala masalah yang ada dalam pikiran ni, wahahhahaa. cam seram pon ada citer ni, tapi pasni nak tunggu citer "karak" dari KRU, lagi cam best. huhu
nak tau kenapa aq akan gelak, sbb, sebelum hantu tu keluar, aq akan gelak dulu, bukan gelak kan hantu tuh, tapi gelak kan orang yang menjerit sebelom hantu tu keluar, so konklusinya, bila hantu tu dah kuar, aq masih tergelak, erk, hahahaha >.<




>.<




3:51AM 1/14/2011 , baru balik tros update Blog. Khas untuk anda semua haha
OK Review ttg citer nieh.

untuk movie ni, aq bagi 4 bintang..patutnya 5 bintang tapi sbb aq masuk lewat, so x tau citer mula2 dia, so bagi 4 bintang. hahaaha

btw, citer ni sgt best, babak mengejutkan orang tuh mmg berjaya membuat aq tersentak!! gila kejam babak mengejutkan uh...mmmg KEJAM!! hahaha.so sesapa nak rasa tersentak uh, bleh la tgk citer ni, gerenti korang akan rasa kenikmatan terkejut!!! hahaha. btw, masa tgk citer ni, ramai plak orang tergelak.. hahahhaa. citer lawak ke nieh? hehehehee, nak tau. U all tgk la dulu ye!! BEST!!

Wednesday, January 12, 2011

Maaf



Assalamualaikum,

Sejak akhir2 ni, macam dapat rasakan seseorang tu benci,sedih,hampa dan dll kat aq. err, tak tau la ni mainan perasaan or ape..tapi serius, dpt rasakan... hurm,mngkin aq dah hampa kan org or pape jelah, warghhhh!!! trok nya aq!!! ....jadi dikesempatan ini, sy Abdul Razak ingin memohon maaf jika telah melakukan kesalahan yng telah menyebabkan anda marah,benci,sedih,hampa dan lain2 lagi. :(

T.T~~~~~~~~~~



Demam :(



Assalamualaikum,

Ibu dan 2 hari demam, hari pertama demam uh, keadaan ibu sgt terok, terbaring je, badan dia bisa2. tapi lepas makan ubat, Alhamdulillah dah elok skit dah sekarang.. So, selama 2 hari ni,kena ganti tempat ibu buat sarapan untuk adik. Harap ibu cepat sihat, Amin.


Adik plak dah ada anak kucing baru, haha ok balik Alhamdulillah. bawah ni vdo adik kena kejar ngan "Viki" ^^

video



Last, masa tgh tlg member carik bahan2 motivasi ttg Dr. Fadzilah, aq terjumpa 1 topik yang menarik. "Tidak Salah Perigi Mencari Timba" lepas baca, mula tefikir, ada lagi ke perkara2 macam ni zaman sekarang? kalau la ada...

Tuesday, January 11, 2011

Dasyat

Assalamualaikum.

Kali ni nak citer sedikit ttg Bob AF dan Aizat AF. cuba tgk pic2 kat bawah ni.



Dulu


Sekarang



Dulu


Sekarang


Tersangat la... erk nak kata ape erk, hahaha.
Oh aku Jeles beb, hehe. xpa, lagi bertambah semangat la aq nak daet!!! wahahaha.

Btw, Untuk rakan2 diluar sana, pada yang mereka yang badan oversaiz. Amalkan daet yng seimbang dan sentiasa bersenam.

sbb, ada doctor ni cakap, kalau kita guna supplyment (tol ke aq eja nieh? xD) , lepas kita berhenti je guna supplyment uh, badan kita akan lebih cepat naik semula.

So, amalkan gaya hidup yang sihat. :)




btw, nak tgk badan aq sebelum dan selepas? tapi Lain sikit dari Dorang2 yang kat atas uh, haha


Dulu ( Tahun 2008-09)


Dulu (tahun 2008-09


Sekarang ( Tahun 2010 )

Rasanya korang tau la perbezaan dia, T.T~~~~~~~~~~~~~~








Friday, January 7, 2011

Pilihan Menentukan Masa Depan!! ^^



Assalamualaikum,

Woh, Skung aq telah diberi pilihan

Kerja atau Sambung Blaja.

Tetiba diri yang seakan keanak2kan ini berfikir, tiba masanya untuk memikirkan masa depan (baru skung nk fikir =.="), umur dah 21 (beso dah hehe),perlu fikir ttg keluarga dan macam2 lagi.. fikir ttg Perkahwinan (amboi) , haha, dan macam2 lagi lah,

So dengan kelulusan SPM dan SPMV (Produksi Multimedia ) yng aku ada, peluang untuk mendaptkan kerja yang sgt baik mngkin sukar sedikit kowt, :D ,lebih2 lagi dengan sifat x normal aq nieh (yng x suka bercakap!!!!!damn!!!!), lagi susah kowt, ahaha, melalui searching yang aq lakukan sepanjang malam semalam, kebanyakan nk kan diploma. (mula rasa KEBODOHAN diri bila benti blaja dulu, ikutkan nafsu lagi haha dan cepat BERPUTUS ASA!!!)kalau tak benti dulu,skung dah tgh pratikal dah..nk wat camne, ikutkan hati lagi, nasi pon dah jadik nasi goreng usa haha, Temuduga Kerajaan pon bnyak dah pergi, tapi semua senyap je, haha. So skung, Lepas fikir balik, Rasa macam nak sambung blaja je. huhu. So ni antara beberapa pilihan (mngkin ada lagi kowt) xD


1. Diploma Seni Kulinari "University Tun Abdul Razak" Yuran dia x sebanyak Yuran Dip multimedia yang aq ambik dulu , Pnjaman mara yng dulu pon dlm 20k kene bayar, hahaha
(erk jgn pelik plak, aq mmg suka masak, huhu)

2. Diploma Teknologi Media " Kolej Yayasan Melaka "

3. Kursus Perguruan Lepasan sijil SPM (KPLSPM) - Lepas habis kursus ni aku akan dapat sijil "Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian",habis kursus ni tros jadi cikgu mengajar di sekolah rendah macam abg syidee. huhu dan TEMPOH kursus ini adalah,

(Lima Tahun Enam Bulan (Termasuk Satu Tahun Enam Bulan Kursus
Persediaan) Huh, mmg lama, adik aq pon dah SPM,

huhu, perkara2 di atas masih lgi dalam proses perbincangan ngan ahli keluarga. Terima kasih juga pada Abg2 Myiris Creations. Alhamdulillah :D







Thursday, January 6, 2011

Terlalu Berharap,Nantikan Kecewa



“terlalu” itu tidak baik , terlalu banyak makan, perut akan sakit, terlalu lapar juga akan menimbulkan penyakit.

Jangan kau gantungkan harapan pada sesuatu, karena jika kau tidak mendapatkannya kau akan sangat kecewa

Allah pasti telah menyiapkan rencana dibalik semua ini, pasti ada kebaikan dan kebahagiaan untukku. InsyaAllah.

Tk sangka aq mampu sebut perkataan indah tu , Alhamdulillah. :D

Wednesday, January 5, 2011

♥ Jatuh Cinta ♥

Asslamualaikum,

Oh, cuma nak tulis yang aq sudah jatuh cinta!!! oh, indahnya perasaan ini!! haha
woopss girls di luar sana, jgn jeles yee!!

haha, takdalah, cuma jatuh cinta pada lagu je, nk tau lagu ape? yng u all tgh dgr ni la, (lagu background blog nieh) "Yiruma - Kiss The Rain" :D

best tak? haa, this is really my type of music that i love, Slow,peace n romantik heeeeee.

Oh!! x sabar nak main lagu ni dengar lancar!! piano sheet untuk lagu ni pon dah download.
rasanya, kene ambik masa 1 mnggu kowt kalau nak men ngan lancar, sbb rasanya dah lama x maen piano uh. xpa, usaha tangga kejayaan!!


Rasanya note dia ni senang skit dari note lagu final fantasy x2 - 1000 words








p.s/ sok nk g temuduga dah, hoh, takot!!




Tuesday, January 4, 2011

weird feeling.





I've been
feeling weird lately, was i expecting something that would never come true? was i too overconfident? or i was scared to tell the truth? am i too childish? am i lying to myself?

hurm,,After every bad thing i do, every stupid lie i told, i hope i can go back to the past, and start it all over again..

I just wan to say SORRY for everything i did. im to childish, im to childish, im sorry... sorry - razak




Ya ALLAH,
berikanlah aku kekuatan,ketenangan dan keyakinan
dalam menghadapi ujian Mu ini . Aminn









Monday, January 3, 2011

Kahwin

Assalamualaikum,

Semalam Abg fadhil mntak tolong buatkan Album Mockup , so nilah hasilnya, haha
terima kasih juga pada abg Idaman shah sbb bagi texture dan brush yang sgt cantik ini.
huhu.
dan terima kasih juga pada abg fadhil sbb mengunakan perkhidmatan saya haha >.<




Depan



Belakang





Suka tgk pasangan nieh, hahaha xtau nape.. dorang nmpak sgt gembira, hahaha >.<

Sunday, January 2, 2011

Udang XXL!!

Assalamualaikum,

Wah,harini ibu masak Udang giant!! sgt la besar udang itu, hahaha, 1st time makan udang yng besar cam nieh... Wahaha Terima kasih Ibu!! hehe


Untuk harini, ibu masak sikit, yng lebey nak buat sambal katanya, huhu
besar kan udang uh!!! whaha






ni dah siap masak, bayangkn senduk nasi uh dan saiz udang haha


Best, sedap huhuu, daging dia liut2 skit, tapi makan 2 ekor je, sbb x bape suka rasa udang, ( fobia sejak makan sushi udang basi dulu) hahahha :P








Saturday, January 1, 2011

2011 Sad story

Assalamualaikum,

Wat a bad 1st new year day. Kucing kesayangan dilangar kereta, michel nama dia.
patut la semalam, hati ni rasa cam x sedap je, :( , pagi tadi, ibu buat kan michel makan, dia tak makan, dia asyik nak bermanja je,
hurm, x dpt lupakan adik menjerit panggil aq sambil pgg michel dengan darah menitik2 kt lantai,
Ya Allah... Masa michel kena langgar, aq masih bleh kawal lagi emosi nieh,tgk ibu pon hampir kuar air mata, yelah michel ni paling manja ngan ibu aq. tapi, bila tgk adik aq menjerit sambil pgg michel dgn darah penuh kt tngan, Hanya tuhan je tahu. Tambah menyedihkan kucing rumah sebelah yng slalu main dengan michel datang dan cium dan cuba kejutkan michel, haiwan pon tahu erti kasih sayang, inikan manusia kan. Walaupon michel tu cuma seekor kucing, tapi rasa sayang kt dia teramat sgt, yelah, kucing paling hensem , manja, dia nak buang air pon pergi tandas,tido pon hari2 sebelah adik.suka tgk michel bercakap bahasa kucing kt aq, hahaha, bila dia nak makan or ajak bermain, nanti dia buat bunyi aw aw, aw aw, klakar je, slalu kucing bunyi meow2 hahaha

So, harap esok dan hari seterusnya, akan jadi lebih baik dari harini, Amin.
Harini kene la pujuk adik , g funfair ok gak, bia dia jerit puas2 haha...
sian dia, dari tadi nangis.
btw, ayah pergi KL, entah apalah perasaan ayah bila balik nanti.


We will miss u...


Sabda Rasulullah Shallahu ‘Alaihi wa Sallam :

Siapa tidak menyayangi, ia tidak akan disayangi. (Muttafaq Alaih)

Sabda Rasulullah Shallahu ‘Alaihi wa Sallam :

Sayangilah siapa saja yang ada di bumi, nescaya kalian disayangi siapa saja yang ada di langit. (Diriwayatkan Ath-Thabrani dan Al-Hakim)



video

vdo michel paling comel yng ada dlm Hp haha





Al-Fatihah buat Allahyarham Faizal Yusof @ Dani (Adamaya). Semoga rohnya dicucuri rahmat & diletakkan bersama-sama orang yang beriman. Amin.